Cursus Open Boek
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Volg dan de cursus Open Boek, de opleiding tot leescoördinator op de basisschool. Deze cursus organiseert BiblioPlus in het kader van de Bibliotheek op School, waarin de leescoördinator nauw samenwerkt met de leesconsulent van BiblioPlus.
Duur
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee en een half uur met een studiebelasting van 30 uur en wordt afgesloten met de uitreiking van een certificaat. De cursus gaat door bij inschrijving van minimaal 10 deelnemers. Het maximale aantal deelnemers is 18. Voor scholen die deelnemen aan de BoS zijn er geen kosten aan verbonden.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- de taak van een leescoördinator
- verschillende boekensoorten
- werkvormen voor fictie en non fictie
- de relatie met taal- en leesmethodes
- leesbevorderingsactiviteiten
- het schoolleesplan
- professionalisering van het team.
De kernpunten van de cursus Open Boek zijn
1. De visie op leesbevordering: leesplezier als voorwaarde voor leesmotivatie. Leesmotivatie omvat tevens de behoefte om de leesvaardigheden te willen verbeteren wat betreft techniek en begrip.
2.Leesbevordering is hoofdzakelijk gekoppeld aan kinderboeken. We onderscheiden verschillende boekensoorten, die elk een eigen functie in de leesontwikkeling vervullen.
3. Leesbevordering appelleert aan het vakmanschap van de leerkracht door de inzet van leesbevorderingwerkvormen en van daaruit functioneel methodegebruik om kennis en vaardigheden aan te leren. Enige kennis van de (geschiedenis) van de jeugdliteratuur en kennis van de functies van de boekensoorten behoort ook tot het vakmanschap.
4. De werkvormen worden in samenhang gezien. De Boekenkring is de centrale werkvorm.
5. Leesbevordering gaat over in literatuureducatie. Bij leesbevordering horen de recreatieve en de explorerende functie van lezen. Bij literatuureducatie hoort de reflectieve functie met als belangrijkste werkvorm Vertel eens... (Chambers). Literatuureducatie is een discipline van kunst- en cultuureducatie.
6. Een actuele en aantrekkelijke schoolbibliotheek is de motor van leesbevordering.
7. De leescoördinator als spin in het web van de leesbevordering met als primaire doelgroep de leerkrachten en als secundaire doelgroep de ouders. Leescoördinator en leesconsulent vormen samen de as van de leesbevordering
8. Het schrijven van ten minste het jaarplan (leesplan.nl) maakt deel uit van de cursus.
Data, lestijd en locatie (2023)
- De vijf cursusdagen zijn op woensdagmiddag van 14.30 uur tot 17.15 uur:
- 5 april, 19 april, 17 mei, 7 juni en 28 juni.
- Locatie: Bibliotheek Boxmeer