Bibliotheek en Maasziekenhuis samen in actie tijdens de Week van lezen en schrijven

Gepubliceerd op: 3 september 2024 14:53

Van zondag 8 tot en met zondag 15 september is de Week van Lezen en Schrijven. Dit jaar werkt BiblioPlus samen met het Maasziekenhuis Pantein om de basisvaardigheden van de inwoners van het Land van Cuijk en Maasduinen te versterken.

Attenderen op belang van lezen en schrijven

Bewustwording in ziekenhuis tijdens Week van Lezen en SchrijvenTijdens de Week van Lezen en Schrijven worden bezoekers, patiënten en medewerkers in het ziekenhuis bewust gemaakt van de uitdagingen rond lezen, schrijven en rekenen. Pauline Terwijn (bestuursvoorzitter Pantein), Joost Hendriks (wethouder Sociaal Domein Land van Cuijk) en Cyril Crutz (directeur bestuurder BiblioPlus) trappen de week af met een spel om de bewustwording onder medewerkers te vergroten.

Hulp bij digitale zorg met Pop-up Informatiepunt

Informatiepunt in het ziekenhuis

Het Maasziekenhuis biedt, in samenwerking met BiblioPlus, een Pop-up Informatiepunt bij de hoofdingang aan. Hier kunnen bezoekers terecht voor hulp en uitleg over zorgapps zoals MijnPantein en BeterDichtbij. Het ziekenhuis wil digitale zorg voor iedereen toegankelijk maken en helpt patiënten graag op weg met hun digitale zorgomgeving.

Het informatiepunt Digitale Zorg is beschikbaar op:

• maandag 9 september
• dinsdag 10 september
• donderdag 12 september

Workshop Digitale zorg | Boxmeer & Cuijk

Bij het informatiepunt wordt ook verwezen naar twee workshops over digitale zorg op woensdag 2 en 9 oktober, waar uitleg wordt gegeven over het gebruik van Mijn Pantein en de BeterDichtbij-app. De workshop bestaat uit een presentatie en een gedeelte waarin je zelf gaat oefenen met je eigen mobiele telefoon. Heb je een smartphone? Neem deze dan mee.


Aanmelden voor deze workshops bij het Informatiepunt in het Maasziekenhuis, door te bellen naar 0485-583 500 of online: 

Meld je aan voor de workshop 'Digitale Zorg'


Moeite met lezen, schrijven of rekenen in Nederland: Wat betekent dit?

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast hebben velen ook problemen met het gebruik van een computer of mobiele telefoon. In de regio Land van Cuijk en Maasduinen geldt dit voor ongeveer 15% van de inwoners, van jong tot oud.

Jongeren en taalachterstand
Maar liefst 1 op de 4 jongeren heeft een taalachterstand. Als zij met deze achterstand de school verlaten, lopen zij het risico om later moeite te hebben met volwaardige deelname aan de samenleving. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van taalproblemen die generaties kan blijven beïnvloeden.

Gevolgen van moeite met basisvaardigheden
Moeite met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen kan een grote impact hebben op iemands leven. Mensen die deze vaardigheden niet voldoende beheersen, zijn vaak minder zelfredzaam en sociaal actief. Bovendien kan het hun gezondheid negatief beïnvloeden.

Laten we samenwerken om dit probleem aan te pakken en iedereen een kans te geven om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving.

Bekijk wat wij als Bibliotheek nog meer doen