Veertigduizend granaten
Dit weekend wordt herdacht dat het 70 jaar geleden is dat het dorp Overloon kapot geschoten werd met veertigduizend Britse granaten. Twee dagen later volgde de bevrijding. De herdenking vormt het startpunt voor een groot scholenproject over vrijheid.
BiblioPlus en het Oorlogsmuseum organiseerden speciaal voor alle leerlingen van groep 8 van de basisscholen in het Land van Cuijk en Maasduinen een uniek project. De kinderen bezoeken daarbij gratis het museum en krijgen er uit eerste hand een oorlogsverslag. Daarbij vertelt een Nederlandse veteraan uit eigen ervaring wat de oorlog doet met de bewoners van een conflictgebied. Dat soort gebieden zijn tegenwoordig elke avond op het journaal te zien. Maar in 1944 was het in onze streek precies hetzelfde. Voor kinderen is die link tussen de wereld van nu, waarin zij leven, met die van hun opa en oma destijds in de oorlog snel gelegd. Zo krijgen ze een idee van wat er hier gebeurde, en in het bijzonder van die geschiedenis waaraan we onze huidige vrijheid te danken hebben.
Start project
Het project start zaterdag 11 oktober om 14 uur in het museum, tijdens de jaarlijkse Vriendendag. Speciaal voor deze dag is dr. Erik Somers van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, uitgenodigd. Hij promoveerde eerder dit jaar op het onderwerp “Oorlog in het museum”. Die titel dekt de lading volledig: een museum is de enige plek op aarde waar je oorlog tegen zou willen komen.