Samen met je kind

Terug naar de homepage

Praten over verhalen (2-18+ jaar)

Maak na het lezen of luisteren van een boek even tijd om samen met je kind over het verhaal te praten. Leerkrachten op de basisschool passen dit principe ook toe. Samen praten zorgt voor een emotionele beleving van het boek en maakt de leeservaring betekenisvol. Probeer het verhaal te koppelen aan je eigen ervaringen of die van je kind. Dit gesprekje hoeft geen half uur te duren, maar met de juiste vragen bereik je in enkele minuten al effect. Op onderwijsdatabank.nl kun je kaartjes met de juiste vragen downloaden.

Download kaartjes met vragen over boeken

Bereslim (0-6 jaar)

Van prachtige geanimeerde prentenboeken tot leerzame spelletjes. Bereslim heeft pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters. Bereslim is leuk én leerzaam. Log in met je Bibliotheekaccount. Geen lid? Klik rechtsboven op "word lid" en maak je kind gratis lid.

Ga naar Bereslim

Download de Boekstart-app (0-6 jaar)

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen! BoekStart laat kinderen en hun ouders van boeken genieten. Neem eens een kijkje op de website van Boekstart. Met de Boekstart-app blijf je op de hoogte van de leukste voorleestips en kun je een voorleeswekker instellen om voorlezen niet te vergeten.

Download de Boekstart-App

De digitale voorleeshoek in huis (0-10 jaar)

Op de Voorleeshoek komen Iedere week vier voorleesfilmpjes online. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van het verhaal met prenten en muziek. Log in met je Bibliotheekaccount. Geen lid? Klik rechtsboven op "word lid" en maak je kind gratis lid. Tip: Praat na het filmpje samen met je kind kort over het verhaal. Lees hier meer over bij het advies: Praten over verhalen.

Ga naar De Voorleeshoek

Prentenboeken in alle talen

Voorlezen geeft het meeste plezier als je dat in je eigen taal kunt doen. Op de website van ’Prentenboeken in alle talen’ vind je audio-vertalingen bij tal van prentenboeken. Leen deze prentenboeken in de bibliotheek en luister de audio-vertalingen in jouw gewenste taal.

Ontdek alle talen

Als lezen lastig is... (7-9 jaar)

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Maak een Yoleo account en koppel het bibliotheekpasje van je kind eraan. Dan heb je toegang tot meer dan 85 fantastische jeugdtitels.

Start met Yoleo

Letterspeurtocht

Wat doet mijn kind op de tablet? (2-6 jaar)

Spreek met je kind af welke app er op ieder moment wordt gebruikt. Kies er telkens één uit. Heb je door het aanbod van duizenden apps geen overzicht meer? Media Smarties heeft betrouwbare, spannende en innovatieve apps geselecteerd voor kinderen.

Media Smarties

Je eigen verhaal in stopmotion (7+ jaar)

Verhalen kun je niet alleen lezen, maar ook creëren. Met speelgoed, een mooi getekende achtergrond en de stop-motion app op de tablet of telefoon maken kinderen in een handomdraai hun eigen film. Klik op de afbeelding voor een heldere uitleg over het maken van Stopmotion films. Er zijn verschillende apps beschikbaar, wij raden Stop Motion Studio aan. Als kinderen hierin verdiept raken, kunnen ze hier lange tijd mee uit de voeten. Tip: Organiseer na het eten een ‘filmavond’ en bekijk de gemaakte film met het hele gezin.

Download de stopmotion app

De waanzinnige podcast (6-12 jaar)

Weet je kind niet welke boeken zij of hij wil lezen? Een podcast met 13 afleveringen voor en door kinderen over kinderboeken. Iedere aflevering vertelt een kind aanstekelijk over zijn/haar favoriete kinderboek.

De Waanzinnige Podcast

Lezen, luisteren en dromen (0-18+ jaar)

Zoek een fijne, comfortabele plek in het huis en laat je kind zelfstandig luisteren naar boeken. Een hapje en een drankje erbij maakt het nog fijner. In de nieuwe online Bibliotheek-app vind je zowel e-books als luisterboeken! (geschikt voor tablet en smartphone). Als lid van de Bieb geniet je zo thuis online van de mooiste boeken!

Download de online Bibliotheek-app

Wat doet mijn kind op de tablet? (6-12 jaar)

Spreek met je kind af welke app er op ieder moment wordt gebruikt. Kies er telkens één uit. Heb je door het aanbod van duizenden apps geen overzicht meer? Cinekid Applab heeft betrouwbare, spannende en innovatieve apps geselecteerd voor kinderen.

Cinekid Applab

Apps

In deze voorleestassen lezen we samen prachtige prentenboeken en gaan er spelenderwijs mee aan de slag. Doe je mee?